Sunday, March 12, 2017

Hidden Silence - Black-Hearted Spiritual (2008)


Malaysia tak pernah ketandusan band yang berkualiti. Teringat lagi ketika aku melangkah masuk ke kedai Uncle di Cambell Kompleks. Aku tanya dia, "Uncle, any recommendation?". Orang tua tu ambil CD yang bewarna merah. "Ini band manyak best, boy. Dia main melodic death metal". Aku pun, "Ok Uncle, you kasi pusing satu kali." Tak banyak cakap orang tua tu, terus kasi pusing. Track 1 "Night Of Living Terror" memukau aku. Tak banyak cakap, aku beli terus.


Balik Kuala Lipis, aku rip masuk dalam laptop aku dan menjadi playlist harian. Kagum giler aku dengan band ni hahaha! Bukan nak puji melangit tapi memang layak dapat pujian.

Musik yang catchy, riff yang berkerak pada masa yang sama lembut dan bermelodi. Aku tak pandai nak kaji riff dia apa semua tu tapi feel dia ada gaya black metal sikit. Susunan/arrangement lagu dia boleh saya rumuskan seperti band lagenda Bolt Thrower, Dissection, Asphyx dan banyak lagi. Penggunaan double bass dia memang banyak. Pergh! Sedap sial! Vokal yang garau basah begitu memang best. Suasana yang rancak dalam setiap lagu tetapi banyak emosi dan kesuraman. Serius! Penggunaan keyboard menaikkan atmosfera album ni. Sedap beb. SERIUS! Solo dia lemak-lemak NWOBHM peeeeeeeehhhhhhhhh!

Dengarkan lagu "NECROMENICIDE" yang catchy dan mesra pelanggan. Kemudian disusuli dengan lagu BLOOD WORLD yang sangat stress. Bermula dengan intro ribut petir, gitar masuk dengan perlahan dan, meleleh air liur keputihan mata dengan nikmat... Dulu aku tak berapa sangat masuk dengan track ni, tapi lepas aku menjumpai genre Death/Doom Metal, track ini adalah GLORIOUS! Masuk part pertengahan lagu ni peeeehhhhh!!! Jantung aku seolah-olah berhenti 1 saat. Dia punya rasa tu sakit! Ada juga riff yang mirip "The Phantom Of The Opera" ala yang Nightwish tu laaa hihi. Masuk part riff ala2 dari Norway tu, kena plak dengan blastbeat, pastu repeat dengan double bass, pastu senyap, pastu masuk riff berantu argh!!! babi la wei!!!!

"DESPERATE DOG" punya intro ala-ala Fear Of The Dark gitu. Heh, memang NWOBHM wa cakap sama luuuuu hahaha! Masuk pulak ke CAST AWAY, intro yang sedih instrumental ala-ala Amuk gitu hahahaha!!! Kemudian "FINAL DESTINATION" mula masuk. Seeeedaaaaaappppp.... aku dah menyandar kat kerusi. Macam kena "sleep paralyze" je hahaha. Track terakhir adalah track yang paling hebat dalam album ni, "BLACK-HEARTED SPIRITUAL". Track ini menjadi ibu pada semua track dalam album ini. Intronya sangat gelap! Macam ko main game "Devil's Crush" tengah-tengah" malam tetiba gadis reptilia buka mata dan senyum kat ko. Celaka! Permulaan yang perlahan, kemudian sederhana laju daaaaaaaannnnnnn bila drum berhenti seketika, bila gitar mengambil alih sebelum blast-beat, PERGH! Epik sial... pastu riff kekal dan drum masuk double bass pargh!!!!!!!  Kelajuan yang thrashy! Pastu masuk keyboard dan aku hanya mampu menjerit sing-a-long INFERIOOOORRRRR DEVOTEEEEESSSSSTTT!!!!!!! Pastu masuk part chorus aku pon follow BLIND ANGEL FROZE MY SOUUUULLLL!!!!! SILENCE AND GRIEVE ILLUSION IN THE NIGHT!!!! BLACK HEARTED SPIRITUAAAAALLL!!!! DESCENDANT IN SINS AS DARKNESS IN MY HEART gitaaaaarrrr soloooooooooooo!!!!!! Part last dia menjerit THE BLACK HEARTED SPIRITUALLLLL diikuti musik organ/keyboard sambil vokalis menjerit jerit. babi babi babi babi babi babi babi babi sedaaaaaaaaaaaaaapppppppppppppppp!!!!!!!!!!


Huh... huh... huh... huh... mengesat air liur tak tertahan lazatnya...


Sebenarnya, aku tulis ni sebab Hidden Silence akan membuat persembahan di The Rockin Studio, Masai dibawah gigs VILLAGE OF THE ZOMBIE VOL 3. Dulu mereka ada perform di gigs Kulaifornia tapi aku tak dapat tengok sebab dah lewat sangat dan esok nak kerja jibake. Aku naik motor dari Kota Tinggi kot... Kulai... Jauh tuuuuu!

Pakat-pakat datang nooooo! Tak nak datang sudah, nama mu bedah, anak mu dollah, tetekmu sebelah.

P/S: aku memang senang meresap sebarang lagu/movie/drama dan orang kata aku over-reacted bila aku dah "dirasuk" oleh sesuatu yang aku suka. Yup. Memang pon. Nak kutuk? Nak hina? Nak caci? Nak jelek? Nak meluat? Heh... ketiak aku takkan hitam la kalau korang tak suka pon. pakiu!

Friday, March 10, 2017

MANA LEBIH "TRUE"

Asalamualaikum. Sebelum anda kecam saya, mohon baca dengan hati yang terbuka.

Bila anda baca tajuk tu, jangan salah faham. Baca dahulu! Haha! Penulisan kali ini hanyalah sebagai pandangan dan renungan. Bukanlah mahu mencetuskan kemarahan atau kebencian. Agak tenat juga kita ni, sebenarnya. Baiklah, maksud yang saya sampaikan disini ialah musik mana yang sebenar-benar musik. Itu maksud tajuk yang saya taip. Yup, saya berbicara tentang musik. Ramai yang claim:

"ROCK IS THE TRUE MUSIC!"
"METAL IS THE TRUE MUSIC!"
"HARDCORE IS THE TRUE MUSIC!"
"POP IS THE TRUE MUSIC!"
"PUNK IS THE TRUE MUSIC!"

Ya. Ada banyak lagi sebenarnya genre tapi kita ambil sedikit sahaja dahulu.

 Baiklah, apa itu musik? Bagi aku, musik adalah susunan irama. Dah. Mudah.

Apa fungsi musik? Bagi aku, fungsinya adalah menghiburkan kita, manusia.

Kenapa ada banyak sangat genre musik? Bagi aku, citarasa manusia adalah berbeza.

Manusia ni memang dicipta dengan nafsu. Hiburan juga adalah tuntutan nafsu kita. Manusia dari dahulu lagi sukakan hiburan. Sejak azali lagi. Malah dalam Syurga pun disediakan hiburan untuk insan yang layak mendapatkannya.

Jadi, ini bukan menimbulkan isu, jauh sekali untuk provokasi. Provokasi? Ya, kerana manusia zaman sekarang ni terlalu taksub dalam berhibur. Tak kira apa juga bentuk hiburan. Drama petang TV3, bola sepak, anime, lukisan dan sudah tentu MUSIK. Perbezaan citarasa manusia terhadap musik membuatkan lahirnya pelbagai genre. Pelbagai genre ini pula membahagian manusia berpuak-puak dalam genrenya sendiri. Dan dalam setiap puak ini, ada juga FANATIK nya. Ya... Fokus penulisan ni adalah berkenaan FANATIK. Seolah-olah musik (dan hiburan yang lain) menjadi agama/kultus. Tak percaya? Cuba anda buka facebook atau youtube atau media sosial yang lain dan anda taip:

"Morbid Angel are stoopid"
"Manchester United are stoopid"
"Beyonce are stoopid"
"Leonardo da Vinci are stoopid"
"Dragon Ball u suck my balls"
"Suamiku Encik Babi is soooo stooooopiiiidddddd"

Anda akan menerima maklum balas yang sangat teruk. Percayalah. Nafsu manusia adalah sukar diramal bila kita berbicara dalam topik CITARASA. Apa yang kita suka adalah semestinya menepati citarasa kita. Novel, komik, anime, heavy metal, thriller, hiking, biking, cooking, armpit-fetish, tomboy-fetish, BDSM, vinyl, cassette, Red Alert II, Contra, Super Human Samurai SiberSquad, Lisa Ann, Sora Aoi dan bersepah lagi.

Terdapat 2 kelompok negatif dalam membahagikan fanatik ni. Pertama adalah ORANG YANG PROVOKASI dan yang kedua adalah ORANG YANG DI PROVOKASI.

Mula-mula dia dengar musik Possessed lepas tu dia kata band Possessed macam cipap dan band DEATH lah yang paling power dalam mencipta musik Death Metal.

Kemudian, peminat Possessed kepanasan punggung dan bash peminat DEATH ni.

TU BARU DALAM SESAMA GENRE. Kalau berlainan genre? Hah! Mampos! Metalcore hentam band ni, Thrash Metal bash geng-geng Justin Bieber, fanatik K-Pop hentam J-Pop dan berselirat lagi lah.

Disebabkan media sosial zaman ini sangat luas dan terlalu terbuka, maka ramailah FANATIK tak boleh duduk diam. Kerana mereka mudah meluahkan segalanya dalam media sosial. Mereka kesempitan minda, mudah melenting dan mudah pula bertindak balas. Maka, berlakulah pergaduhan. Ini sangat merugikan! SANGAT RUGI! Kita ni kalau boleh nak berkawan dengan lain-lain orang juga. Adalah satu penipuan jika anda hanya minat SATU sahaja bentuk hiburan/genre/sukan/dll. TIPU!

Jadi disini, kita KENA BUKA MINDA dan lapangkan dada. Kalau ada fanatik hentam citarasa anda, anda kena ambil satu inisiatif yang paling bijaksana. Jika saya, saya fikir 2-3 kali kalau nak hentam balik. Kalau geram nak hentam juga, tulislah dengan perkataan yang baik dan sopan. Kalau dia buat babi juga, tak perlu layan dia.

Manusia punyai pelbagai bangsa
Manusia punyai pelbagai warna
Manusia punyai pelbagai agama
Manusia punyai pelbagai budaya
Manusia punyai pelbagai SELERA
Manusia punyai pelbagai CITARASA

Begitu juga dengan musik. Mari kita raikan perbezaan citarasa dengan menjalinkan persahabatan dan saling memahami antara satu lain. Juga, hormatilah citarasa orang lain.

Babai...


Tuesday, March 7, 2017

KEPALA TEPUUUUOOOOOO!!!

Saya yakin ramai kawan-kawan mengalami masalah "KEPALA TEPU". Maksudnya kawan-kawan terlalu lama mendengar lagu metal sampaikan dah tak boleh masuk dah lagu-lagu metal dalam kepala. Rasa rimas, geram, menyampah, bosan dan muak.

Kan?

Saya pon macam tu juga. Jadi, apakah GENRE lagu yang anda gunakan untuk mencairkan semula otak yang sarat dengan lagu metal?

Saya? Sudah tentu genre kegemaran saya selain metal adalah J-POP.

Jom pekena lagu-lagu J-Pop?

GET ALONG by Megumi Hayashibara


GIVE A REASON by Megumi Hayashibara


LIVELY MOTION by Megumi Hayashibara



TO THE LIGHT by Akima Hattan

Okay... sebenarnya aku tak tau nak taip apa lagi dah...

Wednesday, January 18, 2017

MP3 punya PENANGAN!



GAMBOR HIASAN
(Aku cuma ada 4 album daripada gambar ni haha)

Asalamualaikum. Apa Khabar?

Bermula tahun 2003, saya mula terjun dalam dunia musik gelap bawah tanah ini. Rakan saya, seorang punk-ska punya orang dan dia memainkan lagu dari band As-Sahar - Fendiyan Okultika Hymnologi. Waktu tu, saya terpukau dengan As-Sahar. Maka saya dapatkan 2 keset dari band tersebut (Phenomistik dan Casus Luciferi). Masa tu, tiada band yang paling metal daripada As-Sahar. Yup.

Bermulalah kehidupan saya sebagai "metalheads" dimana saya beli banyak keset seperti Mastodon "Leviathan", Unearthed "The Upcoming Storm", Norther "Death Unlimited", Sil Khannaz "The Best Of..", "Conception Of Madness", "Pendita Gila", "Purnama 13", Vociferation Eternenty"The Best Of..", As-Sahar "Jaan", "Intifada", "Al-Ricshca", "Devilian Remastered", Silent Death "Habringer of Devastation COMPILATION" dan BANYAK LAGI.

Bermula zaman MP3 dalam tahun 2005 dimana saya berkenalan dengan Internet. Pergi ke CC, beli cd kosong dan burn macam-macam lagu. Bersepah CD MP3 saya. Masa tu saya baru Tingkatan 5 bang oi! Mana ada duit. Nak duit lebih, kena kerja. Saya kerja sambilan kait kelapa, jual limau kasturi, menoreh getah dan mendulang emas. Macam-macam kerja. Bila ada MP3, saya rasa banyak band yang saya kenal. BANYAK!

Tahun 2007-2009 saya mula berkenalan dengan RAPIDSHARE dan MEGAUPLOAD. Sebuah web yang menyimpan link download. Maka, bermulalah aktiviti mendownload. Banyak album yang saya download. Kemudian, satu lagi. LIMEWIRE dan ImESH. Kat sini, saya juga download banyak lagu-lagu. Sama ada band local mahupun band antarabangsa.

Tapi, saya masih membeli stuff di Cambell dan Pertama Complex. Kebanyakkannya album antarabangsa versi PIRATE CD la... Saya rasa anda kenal siapa hehehe... Kat sini saya mula berkenalan dengan beberapa band seperti Militant Attack "Violent Riot", Hereafter "After Tomorror", Poetical Kingdom "Demo 2007" dan banyak lagi. Lepas dengar Hereafter, saya rasa WOW!!! Lepas dengar Militant Attack, saya rasa YEARGH!!! Baju pertama yang aku beli adalah "Suffocation - Souls To Deny". Haha aku suka design dia masa tu hahaha! Padahal aku tak ada pon album Suffocation HAHAHAHA!! Jibuakerrrrr!!!

Kemudian, saya "check-it-out" lagu-lagu metal dalam YOUTUBE!!! YEARGH!!! Maka saya pon download banyak lagu dari web itu. Lama-lama, saya rasa macam... entah. Tiba-tiba rasa nak beli CD dan Keset. Tapi SAYA TAK ADA DUIT! Saya memang miskin, tapi nafsu untuk beli stuff metal membuak-buak. Saya tahan dan kekang nafsu tu.

"Makanan lebih utama, CD boleh runding kemudian, kalau sangap ko donlod jer"

Begitulah cara saya pujuk hati ni. Begitu lah cara saya tenangkan minda saya. Sedih... Memang sedih.

Kemudian, saya mula bekerja dalam bidang perladangan sebagai mandur. Memang TAHAN nafsu. TAHAN SETAHAN-TAHANNYA.

Akhirnya, pada tahun 2013, barulah saya mula membeli-belah stuff metal ni. Keset yang mula-mula saya beli masa tu adalah "Cancer - To The Gory End" (dah kena jual pon haha). Saya juga bertekad, saya akan beli apa yang telah saya DOWNLOAD dulu. Barulah "rasa bersalah" tu hilang. Kenapa? Download ni sebenarnya sama je macam MENCURI. Itu apa yang saya pegang. APA YANG KORANG FAHAM DAN PERCAYA TERHADAP DOWNLOAD, JANGAN CUBA NAK PAKSA AKU UNTUK TERIMA IDEA DAN FAHAMAN KORANG!!!!!! Bila aku kata DOWNLOAD tu mencuri, AKU PEGANG DAN PERCAYA yang download itu mencuri MELAINKAN ada caption <FREE SOFTWARE> atau preview track official dari band atau promo-track download available.

Maka, boleh dikatakan apa yang aku download itu mempunyai format CD, Cassette atau Vinyl. Selebihnya saya delete. Juga, untuk pujuk hati ni, saya gunakan istilah "PRA-DENGAR".

CONTOH: Band Asphyx, ehhhh silap! Tak boleh pakai Asphyx sebab deorang dah terang-terang BEST! Ok, contohnya Sodom. Album baru mereka "DECISION DAYS" keluar. Aku pun download album tu. Aku dengar. Aku kata TAK BEST. Aku delete. Aku buat tak tahu. END OF STORY.


Friday, January 6, 2017

Edible Garden

Asalamualaikum. Apa Khabar? Sihat?

Wokeh, saja nak post beberapa gambar "edible garden" yang saya usahakan sejak sekian lama. Hahaha! Sebelum ni saya main tanam sahaja tanpa membuat kajian. Kebanyakkannya tak menjadi. Kecewa gila. Mula la kata "tangan panas" la dan macam-macam lagi lah. Lepas buat sedikit kajian di youtube, melihat video cara-cara menggunakan tanah dan baja barulah saya faham. Alhamdulillah! Pertengahan tahun lepas saya mula membeli beberapa jenis tanah atau medium penanaman untuk digunakan. Hahaha!

Edible Garden adalah suatu yang WAJIB bagi setiap mereka yang mempunyai kawasan tanah kosong di keliling rumah. Ni bukan masalah JIMAT WANG BELI SAYUR, tetapi dimata saya sayuran yang kita tanam tanpa racun perosak adalah LEBIH SELAMAT dan LEBIH SIHAT serta LEBIH SEDAP dari sayuran yang dimonopoli oleh kapitalis.

Kalau lansung tak ada tanah (rumah pangsa atau flat), anda boleh menanam MICRO GREEN. Haaa... seperti daun gandum. Chlorophyll didalam daun gandum yang dibuat jus itu amat bermanfaat bagi badan kita. Kalau tak boleh buat gandum, buat la sawi ke, bayam ke, bak choi ke...

Semasa saya berada di Sarawak, saya lihat setiap rumah menanam sayur-sayuran dan buah-buahan. Masyarakat sana LEBIH SIHAT dari kita yang menelan makanan yang penuh dengan kimia. Melihat keadaan disana, membuatkan semangat bercucuk tanam saya ni membakar bagaikan disimbah petrol. Pergh! Aku salute sama kamu, SARAWAKIAN!

Okay, ini adalah semaian Bendi. Saya menggunakan kaedah "Mulching" menggunakan rumput kering yang saya kumpul di pejabat saya ketika mereka memotong rumput. Saya simpan dalam guni dan bawa pulang kerumah. Pernah dituduh mencuri baja sebab saya guna guni baja huhuhu. Lepas tunjukkan apa didalam guni, mereka pun bertanya
"Kenapa kumpul rumput kering ni? Nak buat apa?"
Saya jawab dan ajak dia kerumah. Dan saya tunjukkan penggunaan rumput kering dalam pertanian. Mereka pula berminat! Alhamdulillah, saya ajar ilmu yang saya faham dan mereka pun faham. Seronok dapat kongsikan ilmu ni. Kaedah ini mempunyai 2 manfaat.
1. Menjaga kelembapan tanah
2. Menjadi baja apabila rumput ini mula mereput.


Semaian kangkung ini berusia 2 minggu. Insya Allah, lagi 1-2 minggu hasilnya boleh dituai. Ini cara sebenar untuk membuat "MICROGREEN". Perlukan pasu yang flat, sedikit tanah dan taburkan sahaja benihnya. Cukup dalam 1 minggu atau 10 hari, dah boleh tuai hasil. Kalau guna benih sawi, beli yg dalam peket besar tu. Insya Allah, menjadi dengan izin-Nya.

2 jenis Pokok Tin/Fig yang saya beli. Di sebelah kanan anda adalah jenis Black Mission dan di sebelah kanan anda adalah Brown Turkish (BTM6). Daunnya juga saya harvest untuk dibuat teh dengan cara mengeringkan dahulu. Setelah kering sepenuhnya, barulah dibuat teh. Khasiatnya ialah mampu menurunkan paras gula dalam darah dan bertindak sebagai INSULIN. Inilah diantara Khasiat Buah yang Allah sebutkan dalam Al-Quran. Baiklah, sebelum ini saya pernah menanam pokok tin didalam tanah tempatan (local soil/native soil) tetapi mati... Selepas membuat beberapa kajian, saya mendapati penggunaan tanah yang sesuai adalah dengan menggunakan POTTING MIX, PEAT MOSS, COMPOST dan sedikit NATIVE SOIL. Campuran ini mampu menggalakkan pertumbuhan pokok tin kerana nutrient dan memudahkan pertumbuhan akar. Tanah 100% NATIVE SOIL adalah keras dan mampat membantutkan pertumbuhan akar.

Disni saya juga menanam Serai, Kunyit dan Halia. Insya Allah, kalau ada rezeki saya nak beli banyak pasu dan semai lebih banyak Halia dan Kunyit kerana nilai perubatannya sangat tinggi.

Ini adalah eksperimen saya dalam pengunaan "raised bed". Tanah yang digaul (campuran tanah untuk pokok tin) mampu membekalkan nutrient untuk sayuran saya (bak choi dan lobak putih)


Ini adalah timun "Japanese Shogun" yang saya tanam dan membuahkan hasil. Ia kelihatan kusam dan tidak bermaya kerana saya baru sahaja keluarkan akarnya dari polibag dan saya tambahkan tanah lagi serta menambah rumput kering sebagai pelembab. Timun memerlukan air yang banyak untuk menghasilkan buahnya.

Timun oh Timun

Rumput kering yang berlebihan pula saya jadikan sebagai kompos untuk dijadikan sebagai baja. Percuma, kan? Kuasa Allah Ta'ala.

Ikan tilapia saya ni, saya rasa ia terbantut. Selepas tukar air pada hari semalam, mereka ini jadi kuat makan. Alhamdulillah. Cepat-cepat lah kamu membesar. Saya nak makan kamu pula hihihi.

Ok ini set Aquaphonics saya. Ada kangkung, bak choi, mint (pudina), kesum dan daun selom/salam.

Okay, itu saja penulisan saya kali ni. Harap-harap dapat memberi manfaat pada rakan-rakan semua. Sehingga bertemu lagi. Babai!

Wednesday, December 28, 2016

Sailormoon World: Super Best (CD Compilation)


Asyik diasak-asak oleh lagu metal sepanjang minggu, kepala saya sudah tidak mampu menerima lagu metal lagi. Saya perlukan dos penenang atau "tranquilizer" yang berkesan. Tiba-tiba saya teringat yang saya mempunyai sebuah CD kompilasi berharga bagi saya.

Yup!

DVD koleksi 3 Movie dan album kompilasi soundtrack opening/ending

SAILOR MOON!


HAHAHAHAHA!

Sila baca DISINI untuk lebih pencerahan.



Baiklah, artikel kali ni berkenaan lagu-lagu hits dari anime Sailor Moon. Setiap lagu diambil dari pelbagai musim/season dan 3 movie Sailor Moon.

Track 1: Moonlight Densetsu (Moonlight Legend) taken from "SAILOR MOON" performed by "DALI (idol group).

Track 2: Heart Moving taken from "SAILOR MOON" performed by TAKAMATSU Misae.

Track 3: Princess Moon taken from "SAILOR MOON" performed by HASHIMOTO Ushio.

Track 4: Otome no Policy (Maiden's Policy) taken from "SAILOR MOON R" performed by ISHIDA Yoko.

Track 5: Moonlight Densetsu taken from "SAILOR MOON S" performed by MOON LIPS(musical main cast).

Track 6: Tuxedo Mirage taken from "SAILOR MOON S" performed by PEACH HIPS (main cast).

Track 7: Watashi-tachi ni Naritakute (Wanting to Be Together With You) taken from "SAILOR MOON SuperS" performed by FUJITANI Miwako.

Track 8: Rashiku Ikimasho (I'll Go With My Looks) taken from "SAILOR MOON SuperS" performed by MEU (real name: KAJITANI Miyuki).

Track 9: Sailor Star Song taken from "SAILOR MOON Sailor Star" performed by HANAZAWA Kae.

Track 10: Kaze Mo, Sora Mo, Kitto... taken from "SAILOR MOON Sailor Star" performed by MIZUKI Arisa.

Track 11: Nagareboshi He (To The Shooting Stars) taken from "SAILOR MOON Sailor Star" performed by THREE LIGHTS (voice actress).

Track 12: Todokanu Omoi: My Friends Love (Unreachable Love: My Friends Love) taken from "SAILOR MOON Sailor Star" performed by THREE LIGHTS (voice actress)

Track 13: Moon Revenge taken from "SAILOR MOON R THE MOVIE" performed by PEACH HIPS (main cast).

Track 14: Moonlight Destiny taken from "SAILOR MOON S THE MOVIE" performed by ASAKAWA Hiroko.

Track 15: Morning Moon: Morning Moon de Aimasho (Lets Meet At Morning Moon taken from "SAILOR MOON SUPER S THE MOVIE" performed by PRETTY CAST.

Tudiaaaaaaaa detail aku bagi! Ok, Musik mereka ni biasa-biasa sahaja dan selayaknya dikategorikan sebagai J-Pop. Yup. J-POP!!! Aku berkenalan dengan J-POP dari kecil lagi. So.... K-Pop, FUCK OFF!!! Apa sahaja yang aku minat, aku akan dapatkan dalam bentuk fizikal, tak kira CD ke, DVD ke, LP ke, EP ke, CASSETTE ke dan sebagainya lah. Ok, Babai.

Tuesday, December 27, 2016

ASPHYX - INCOMING DEATH [2016]


Asalamualaikum. Ini adalah pendapat peribadi aku. Korang jangan la amik serius tau. Jangan dengar pendapat orang lain dan terus kau pegang pendapat dia. Alami dulu. Ok, begini kisahnya:-

tak lama dulu tahun 2011, aku ada download satu album ni iaitu THE RACK. tu pon aku terbaca review berkenaan band Humiliation dimana dia suggest "sesiapa minat Asphyx dan Bolt Thrower, wajib beli albam ni". Album Humiliation tu aku ada. Best. cuma, Asphyx aku xde. Aku download la. Dah dengar, puas hati. Best. Inzal.

Lepaih tu aku nampak ada member aku ni jual keset "Asphyx - The Rack". Aku pon beli la. Sedap shialllll.... kemudian aku dapatkan satu persatu "Last One On Earth", "Crush The Cenotaph" EP dan "Asphyx". Tapi nak cari selebinya tu seperti "God Cries...", "Embrace The Death" dan "On The Wings Of Inferno" memang susah sebab album-album tu dah tahap RARE (dan tak best). Hahaha! Kemudian aku sambung dengan album "Death... The Brutal Way", "Deathhammer" dan terkini.... "INCOMING DEATH"!

Bila aku pra-dengar lagu ni di page FB Asphyx, "Foreruners of The Apocalypse", aku rasakan yang album kali ni adalah TAK BEST.

Tak sangka, naluri seorang peminat memang benar-benar TAK BERAPA NAK TEPAT! Jibai!

Ok, Pembukaan album ini dengan THE CANDIRU, musik DOOM DEATH DIVISION ni memang laju. Sama seperti pembukaan album Deathhammer iaitu "Into The Timewaste".

DIVISION BRANDENBURG pula menerjah. Intro yang agak bermelodi dan perlahan, tidak laju seperti track pertama. Lagu ni SEDAP SIAAAAALLLL!!! Memang betul-betul cucuk stim. Peh!! WARDROID menerjah selepas lagu DIVISION BRANDENBURG "fade out". Jilake.... Jilakerrrr!!!! Kenapa semakin sedap ni jibai?!!! Perlahan sahaja, tak terlalu laju. Memang mood dia tak berubah dari DIVISION BRANDENBURG.

THE FEEDER pula menerpa masuk. Lagu ni bagi aku adalah "mood killer". Kenapa? Kenapa lagu ni "happy" sangat? Hah??? Kenapa gembira sangat mood dia??? Lirik pun lucu (tapi horror)

IT CAME FROM THE SKIES pula statik seperti THE FEEDER. Permulaan lagu ni rancak dan bila double bass menyerang, fuh!! Meremang bulu ketiak sheikh!! Headbanging memang habis lah weih!!! Sedap!!!
THE GRAND DENIAL baru la ia bermula. DOOOOMMMM!!!! Itu yang aku tunggu! Teringat track seperti "Minefields". Bila masuk part laju, pergh! Kepala ko secara automataiknya headbanging! Lepas tu masuk part slow balik. Peh...... masuk part plucking tu pehhhh.... melelehhhhhhhh beb!

INCOMING DEATH memecah keheningan THE GRAND DENIAL. Tiada masa lagi! LAJU!!!! Ohyeah!!!

FORERUNNER OF THE APOCALYPSE mula menunjukkan taring. Hahahaha! Best! FUCKYEAH!!

SUBTERRA INCOGNITA menyusup dengan perlahan-lahan. Riff berat dan perlahan yang macam ni aku suka! Aku suka sungguh sound gitar dia ni. Bila gitar tu leading, meleleh-leleh beb!

WILDLAND FIRE punya terjahan memang kurang ajar! Fuck!!! Dia punya feel tu beb, feel dia macam ko berjalan dengan penuh macho! Peh!!! DEATH: THE ONLY IMMORTAL pula menyusup dengan kelajuan sederhana/normal. kemudian gitar bass mengambil peranan. Sebutir-sebutir sound dia. Clean pada masa yang sama RAW! Sejujurnya, Asphyx tetap Asphyx. Dari album THE RACK hingga ASPHYX, kemudian dengan DEATH... THE BRUTAL WAYS hingga INCOMING DEATH, begitu lah sound mereka. Tidak pernah berubah! Tidak pernah berganjak! CUMA! Cuma... untuk INCOMING DEATH, produksi bunyiknya lebih "comel" dan "bersih" dari DEATHHAMMER, Sebenarnya, ini yang membunuh feel album ni.









Mesti korang pelik sebab aku penah kata album ni SUCKS. Ya... sebab aku dengar sekali jer. Lepas 2-3 kali dengar, hahahaha baru la boleh masuk kepala weih!