Monday, November 17, 2014

SEPTICFLESH "TITAN" (2014, Season Of Mist, SOM325D)

SEPTICFLESH "TITAN"

Septicflesh are among the titans in Greece after Rotting Christ, Varathorn, Necromantia and few names. First time i encounter with Septicflesh when i buy their "Revolution D.N.A" and i dont like it. Thats the truth, you dont need to argue about that because its MY TASTE and if you think my taste sucks, FUCK YOU! Hahaha.


Ok, blasphemers. This album actually brings their "SUMERIAN DAEMON", "COMMUNION" and "THE GREAT MASS" kind of feels. Yes, orchestral! Seriously, i'm still hunting their previous album especially "Communion" and "The Great Mass". Fuck yeah! Yeah i know, i hear it from youtube and buy it. When this CD arrived at my house, i am the most happy person on this planet! Because i know, this CD is a mountain of GREATNESS!

"Titan" CD

Their 1st track, "War In Heaven" are heavy and depressive. You cant headbanging with that kind of track. Its deep, muddy and of course: Harsh! Its have no differences with their previous album, still dealing with the same orchestra, studios and cover artwork. 2nd track, "Burn" are fast, aggressive and brutal. I love it! "Order of Dracul" are some insane track thats ripping my ears. I love "Asphyx" kind of feelings at the intros of the track, and so massive explosion after that! Well, if i talk about all the track, it would be kind of boring for you to read. So, to put it in simple word, the aggressiveness of Death Metal blends well with the symphony. Who thought symphony that "smooth" would fit with this kind of brutal genre? Every track gives me a goosebumps. The clean vocal are perfectly fit-in on few track. With choirs, this horror theater makes me feels that this album at its peak, inspiring me to explore more of this kind of genres. I LOVE SEPTICFLESH!!! Lyric-wise, it tells us lots of philosophic themes. I need to "digest" and "dissect" more every track, every word, every tune. Its so deep, with lots of meaning. The meaning of life. How ironic, "DEATH METAL" talks about LIFE huh? Well, "Death" known "Life" better. Hahaha!

"The Titan Symphony" CD

Now my legions of blasphemer, this CD is one of the reason why i grab this Digipack format. An orchestra: the offering to the Titans. The Mighty Titans, The Immortal Titans, The Dogmatic Titans, The Titan Burn by The Eternal Fire - PROMETHEUS! From my close-up listening to this CD, its actually a symphony-layer in every track in "Titan" album. This was recorded at Smecky Studio (Prague/Czech Republic) by Filmharmonic Orchestra Prague. And also, that choir was the children choir. Please check this "The Making Of Titan" so you may understand.

Have some view on their digipack, will yah?
The Line-up

Inlay

"Titan" CD background

"The Titan Symphony" CD background

Inlay with 3D image before (2 layer)

Inlay with 3D image after (2 layer)

"The Lamb With Wolf's Mask"

Digipack form

On the other side.

Why dont you have a "sneak-peek" on this album, huh? Today, you need to experienced it before you buy it, right? So the money are worth to spend on this album, right? 

 


Friday, November 7, 2014

Demizer "Carnage Mastermind" CD

Diantara alasan yang kuat untuk saya pergi ke gigs adalah untuk mencari stuff-stuff yang berkualiti dan yang penting, LOCAL BAND! Yup, saya mengutamakan "local band" kerana mereka lebih layak untuk saya mengeluarkan wang. Saya sentiasa mendahulukan "scene" tempatan berbanding luar negara.


Demizer adalah sebuah band Melodic Death Metal yang berasal dari Kota Kinabalu, Sabah ini telah mengeluarkan album sulung mereka, CARNAGE MASTERMIND pada tahun 2013 dibawah naungan METALBLITZ ENTERTAINMENT dalam format CD. Sedikit sejarah Demizer, ditubuhkan pada tahun 1998 dengan nama ZERO dan bermain "gothic doom metal". Selepas beberapa ketika, mereka mengubah nama kepada DEMIZER dan bermain dengan genre "Melodic Death Metal"

Dalam album ini, pengaruh Iron Maiden, Arch Enemy dan Hypocrisy dapat dihidu dengan mendengar solo-solo yang berbunga dan puitis. Lagu digarap dengan baik, dan tidak lah terlalu melodic dimana ada part drumnya laju, gentelan tali gitar seperti band-band dari Britain dan vokal yang garau. Tetapi teknik recording ini, saya agak tidak berapa selesa kerana track drum nya agak tenggelam. Musik sebegini haruslah direkod dengan sound yang clean (ataupun tidak terlalu raw) supaya feel melodiknya tidak terjejas. Saya tak pandai nak cerita teknik rekoding mereka kerana saya MEMANG TAK PANDAI. Saya hanya perlu menjelaskan FEEL lagu tersebut. Tetapi, semua track adalah memuaskan dan saya menikmati CD ini berulang kali. Juga mereka ada membawa lagu "Book Of Death" saduran dari lagenda death metal Malaysia, Silent Death. Syabas! Diharap dapat menghasilkan album atau EP untuk masa akan datang!

Sokong Demizer jika anda adalah TRUE LOCAL SUPPORTERS!


Tuesday, November 4, 2014

An Evening With Frank Blackfire Gigs

Argh! Gitaris lagenda Frank Blackfire (ex-Sodom/ex-Kreator/Mystic) datang ke Larkin, Johor Bahru, Johor. Sudah tentu saya takkan melepaskan peluang yang menyaksian permainan beliau. Hahaha! Saya tak mahu menceritakan sejarah beliau, saya mahu TERUS pada apa yang saya alami disana! Hahaha!



Setelah mengetahui akan berita ini, saya memujuk rakan sepejabat untuk kesana. Saya tak mahu ambil risiko menunggang motor kesana. Jadi, dengan khidmat rakan baik saya, Zul Muzomy memecut ke tempat venue. Rakan saya ini telah disogok dengan perkataan "SAYA BELANJA" hehehe... Dan satu lagi, rakan saya ini bukanlah mat metal pun. Kosong je. Saya offer dia pakai baju saya tapi dia tak mahu. Katanya "Metalhead adalah metalhead, non-metalhead adalah non-metalhead. Biar aku pakai baju JDT jer. Biar si Frankfurter tau yang dia datang JOHOR beb!" Hahahaha! Tak mengapa, janji saya sampai kesana!

Zul "Mozumy" Sood
"Fak u ols" kind of expression

Setiba disana, kelihatan kelibat-kelibat hitam kehulu-kehilir. Hahaha!! Saya lihat beberapa orang yang saya kenali sedang lepak-lepak mengeteh. Bersalaman dan bertegur sapa. Azmi (Atrocious) tegur Zul "Eh ko silap tempat ni, dah terlepas bas dah kau ni" sambil diiringi gelak tawa. Hahaha! Lantak! Kami duduk memesan minuman dan menanti gigs untuk bermula. Kami sampai pun dalam pukul 6:30 p.m. Agak lama kami menanti tetiba muncul 2 lembaga yang sedang mengayuh basikal. Siapa? Siapa?? Hahahaha Ahmad Raimi dan rakannya, Shariman telah tiba di venue. Tujuan asal saya hadir ke gigs ini adalah ingin berjumpa dengan beliau! Rakan bloggers saya. Yang banyak memberi inspirasi, tunjuk ajar serta tips dalam menulis blog hahaha! Beliau tiba dan duduk semeja, pekena sirap limau ais. Lega! Kami berbual-bual dan muncul Frank Blackfire yang turun kebawah. Mungkin beliau dah siap "sound check"? Frank bersalam dengan semua orang dan melemparkan senyuman. Hahaha! Abang Mie kita ni pergi jumpa dia, borak-borak dan bagi dia baju Pedal To The Metal dan CD Wreckar. Kata Abang Mie kita ni "Kita bagi dia dengaq lagu kita yang ori. Mat saleh mana nak respek kita?" Hahaha! Approach yang hebat! Salute lah Abang Mie!

Ahmad Raimi "Barbarossa" a.k.a Abang Mie
Blogger "Faithcraft Productions"

Kemudian seorang lagi rakan yang saya tunggu-tunggu tiba! Yeah! Saudara Abdul Aziz "METALZONE DISTRO"!! Hahahaha! Saya pernah lepak dengan beliau ketika KL THRASHED III tetapi hanya sekejap sahaja. Saya selalu berurusan dengan beliau dalam bab memesan dan membeli barangan metal dari luar negara. Layanan atau "services" yang beliau berikan memang tip-top notch! Saya adalah pelanggan tetap distro tersebut! Kualiti 100% dijamin kepuasannya! Beliau ada bawa beberapa barangan jualan tetapi hanya baju dan CD Digipak album terbaru dari kumpulan DAMAQ iaitu "Nafs". Abang Mie kita ni dok belek-belek CD tersebut dengan penuh "ghairah" sekali. Hahaha! Tanya Abang Mie sendiri apa yang dia perasan kat CD tersebut!! Huahahahaha!!

Aziz "METALZONE DISTRO"

Jam menunjukkan 8:45, saya naik ke tingkat 2. Disitu, pihak penganjur menyediakan tempat untuk Metalheads Muslim mengerjakan solat. Bilik yang selesa, air-cond tiptopnotch! Selesai menunaikan apa yang wajib, kami naik ke tingkat 3 dimana apa yang kami tunggu akan dimulakan! Hahahahaha!! Headbanging Haramjadah! Pak Cik Frank dah tak sabar tu! Abang Mie kita kata, kalau dia mainkan lagu Remember The Fallen pun dah kira okay lah! Dalam studio, saya sempat singgah ke booth untuk melihat apa yang patut saya beli. Kebiasaan, booth Prop Grundar dahulu saya serang

Frank Blackfire telah dibantu oleh Lady Yana (ex-NUCLEAR STRIKE), Naz (MANTAK), Bob (DAMOKIS) dan saya lupa nama drummernya (KUKUBESI), Baiklah, ini setlist yang telah mereka mainkan.

~ Terror Zone (Kreator)
~ Renewal (Kreator)
~ Tired and Red (Sodom)
~ Christ Passion (Sodom)
~ People Of The Lie (Kreator)
~ Insane Human Race (Mystic)
~ Remember The Fallen (Sodom) (Abang Mie pun Gembira Hehehe)
~ Blasphemer (Sodom)
~ Augusbomb (Sodom)
~ Outbreak Of Evil (Sodom)
~ Sodomy And Lust (Sodom)
~ Bombenhagel (Sodom)

Persembahan yang menarik dan bertenaga dari mereka. Frank yang kepanasan lantas membuka baju pada lagu yang ke-3, sambil mengibas-ngibas bajunya ala-ala penari tiang. Tampak "kesasaan" beliau dan bulu dada yang lebat macam Chuck Norris huahaha! Cuma... gitar yang dimainkan oleh Naz tak berapa nak dengar. Mungkin ada masalah? Tak mengapa, showmanship beliau memang OHSEM! Dengan tuala di mukanya, segala kudrat dikeluarkan untuk memberikan persembahan yang terbaik. Bunyian bass dari Bob juga OHSEM! Drummer, ya... posisi yang paling saya suka. Saya headbanging berpandukan drum. Permainan yang sangat BERTENAGA!! Kuasa hentakkannya sangat HEBAT!! Drummer kita ramai yang hebat-hebat dan beliau adalah salah seorang dari mereka yang hebat! Agak kecewa kerana banyak lagu dari SODOM yang killer, tidak dipersembahkan pada malam itu. Saya sangat kecewa kerana tiada lagu-lagu seperti Baptism Of Fire, Agent Orange, Nuclear Winter, Magic Dragon, Electrocution etc etc etc. Mungkin saya yang TERLALU mengharapkan dia memainkan lagu-lagu dari SODOM, terlupa yang dia hanyalah salah seorang dari ahlinya (zaman tersebut) Dia bukanlah SODOM. Tak mengapa, nak tunggu SODOM datang sini rasanya memang mustahil. Cebisan dari SODOM pun dah dikira OK lah... Hehehehe Pujuk hati beb!

Pak Cik Frank Blackfire n da gang(bang)

Pak Cik Frank Blackfire

JDT kalah, Frank Blackfire MENANG!

Muka Bengis

Riang-Ria Bersama METALZONE


Abang Mie kita ni pula suka menyakat orang. Habis semua orang dicuitnya. Hahahaha! Dasar "Wreckar" sungguh dia ni! Lincah! Seolah-olah kepenatan berkayuh basikal dari Nusajaya ke Larkin itu hilang. Agaknya itulah kehebatan SIRAP LIMAU AIS yang beliau minum? Hmmm. Dan rakan pejabat saya... Saya tak pernah tengok dia headbanging, pada hari ni saya lihat dia headbanging. Hahaha! Saya rasa dia ni nak "Enjoy" dan "Into The Party". Hahaha!



Gigs tamat pada jam 10:20 p.m. Yaaa... Disini saya nak ceritakan berkenaan crowd. Lebih kurang 30-40 orang sahaja... Ya... Mana yang lain? Tak mengapa, saya faham anda semua sibuk bekerja mencari rezeki. Tak mengapa, kawan-kawan headbanging kat rumah lah ya? Heeee. Saya pun tak berapa nak aktif mengikuti gigs ni kerana kekangan waktu dan komitmen terhadap kerja. Yup... Tak ada kerja, tak ada duit, tak boleh nak beli stuff. Selesai aja, kami terus bergambar dengan Pak Cik Frank yang sudah bermandi peluh.



Selepas bersenam, kami turun kebawah dan menikmati apa yang dijual oleh pihak restoran. Tengok Abang Mie kita. LapaQQQ~ sungguh na? Hahaha! Juga turut hadir adalah Eddie Jamal, sifu LP dan Turntable yang tak lokek mencurahkan ilmu pada saya. Hehehe! Dia pun sempat minta Frank Blackfire kasi autograph kat baju dia. Kompem, baju tu dia takkan basuh!! KOMPEM!!! Hahahaha!!

"SATU"

"DUA"

"TIGA"

Mata dah stim... Leher dah rasa sakit. Saya pun beransur pulang. Semasa perjalanan, terserempak dengan Abang Mie kita dan rakan karibnya Shahriman perlahan-lahan mengayuh basikal untuk pulang. Semoga usaha Abang Mie untuk PEDAL TO THE METAL ini berkekalan! TAHNIAH dan TERUSKAN USAHA anda!! Misi saya yang utama dalam mengikuti gigs ini sebenarnya dalah untuk mengeratkan lagi persahabatan saya dengan mereka yang menjadi rakan/kawan/sahabat. Sesungguhnya, musik ini telah menyatukan kita semua. Hahahaha! Seronok, saya rasa sangat seronok!


Sedikit buah tangan yang saya cekup
kata Abang Mie saya banyak duit na??
Hahaha! Saya beli barang-barang ini dari
hasil menabung "duit rokok" yang saya dah
kumpul semenjak berhenti merokok. Yup saya
berhenti merokok dan mula menghisap paip haha!
Harganya murah! 1 tin tembakau harga RM25.00
Dan ia bertahan selama 1 minggu (7 hari beb)
Daripada rokok, 1 minggu menelan kos
sebanyak RM73.50
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!

Sunday, October 19, 2014

Putrefied Remains "Novus Ordo Seclorum" Cassette


Hellyeah!! Someone on Facebook put a youtube link that lead me to this album's promo track "The Dying Lullabye". I was shock! What the hell!? The track are so strong! So powerful, it seduced me to buy the cassette. Hellyeah!!



They mentioned their style of music are GLOOMY BLACK DEATH METAL. Yeah, i can agree with that! Within the vein of VARATHRON and ROTTING CHRIST, this band worship the Greece Black Metal sound that so popular during 1990's.

Overall, the track are fast, vicious and deadly! Its seem the "gloomy" part made by keyboard. Its so atmospheric! They should use ATMOSPHERIC GLOOMY BLACK DEATH METAL! Hellyeah!! I cannot describe this album technically but this releases are worth of your money! All track makes you headbanging like mad, none of the track that boring, its catchy, crunchy and deadly! I like the vocals, reminds me of Stone (RIP) of Silent Death at the era of "Before The Sunrise" album! So raspy! He needs to drink lots of water. Hahaha!

I hope the label, Narrowards Kult will released it on CD and Vinyl too! Hahaha! Contact the label/distro NOW or you will regret it!!

DELUSI: Manifestasi sebuah Fatamorgana

Musik AMBIENT (Dark) adalah satu cabang musik yang penuh misteri, umpama satu gelombang bunyi yang datang kearah anda dengan keadaan yang anda sendiri tak tahu bagaimana ia datang, dari mana ia datang. Dalam setiap track, ia menceritakan segala-galanya yang terbuku di hati ahlinya. Musik ini yang sentiasa berevolusi membuahkan variasi bunyi-bunyian. Seperti di taman bunga. 2 keping CD ini telah diberi secara percuma oleh Jiwa (mastermind of DELUSI). Saya berterima kasih pada beliau! Yeah!!

DELUSI adalah projek muzik DARK AMBIENT; yang diusahakan oleh insan yang menggelarkan dirinya Jiwa (semua gubahan dan rakaman oleh beliau) sejak April/Mei 2014. Runut bunyi kelam, suram dan muram DELUSI adalah terinspirasi dari band/projek seperti Burzum, Neptune Towers, Mortiis, Aghast, Lustmord, Ablaze Eternal dan lain lain lagi. Tema yang diketengahkan oleh DELUSI adalah misteri 4 elemen alam; Air, Api, Angin dan Tanah serta bahagian gelap manusia terutamanya berkenaan tekanan, kemurungan, keterasingan dalam hidup dan mati. Wow, sangat mendalam! Saya akang menggunakan perumpamaan untuk anda faham apa yang "saya faham" dengan mendengar bunyi-bunyian dari projek ini.

DELUSI "Manifestasi"
Manifestasi DEMO 2014

Track pertama yang bertajuk "Manifestasi" mempunyai gelombang yang sangat mengerikan. Ia datang seperti ombak dalam kelajuan yang sederhana, dengan mulut yang ternganga luas ingin membaham anda! Dan anda pula berada ditengah-tengah lautan, tenggelam bersama-sama pemangsa yang anda sendiri tidak tahu apakah ia! Mendengar track ini, sejujurnya membuatkan saya rasa sedikit lapar.

Track kedua yang bertajuk "Igau". Sesuai dengan tajuknya, track ini seoalah-olah memberitahu yang igauan ngeri mampu menjadi nyata! Permainan, strukturnya yang dinamik memberikan sedikit perasaan cemas, gelisah dan tidak tentu hala. Disulam pula dengan audio yang mirip suara wanita, menaikkan lagi rasa ngeri bila didengar pada waktu malam. Saya suka track ini!

Track ketiga yang bertajuk "Dimensi". Track ini bermelodi dengan bunyian keyboard yang statik. Manipulasi bunyiannya pula sangat hebat! Track yang epik! Apabila mendengar track ini, mengembalikan feel yang saya rasai ketika mendengar  novel audio karangan H.P Lovecraft yang berjudul "The Music Of Eric Zahn"

Track keempat yang bertajuk "Jurang". Track ini pula sangat lembut pada permulaannya. Ia seolah-olah anda adalah seorang penyiasat yang sedang menjalankan kerja-kerja di tempat kejadian. Hahaha! Mysterious!

Track kelima yang bertajuk "Fantasmagoria. Tajuknya seolah-olah berbunyi "Phantom Agony" gitu-gitu lah. Dengan deruan angin yang menghembus, sedikit bunyian alatan elektronik serta "fade in" yang telah dibuat pada track audionya itu menangkap perhatian saya. Tiba-tiba diterjah bunyi audio perlahan-lahan menghanyutkan saya. Waaaaaaaah!

Cetakan saya adalah 13 daripada 16 cetakan. Yep! Berbaloi!!

DELUSI "Fatamorgana"
Fatamorgana SINGLE 2014

Track pertama yang berjudul "Fatamorgana" menerjah masuk dan beberapa ketika kedengaran orang menjerit, kedengaran seperti sesuatu yang jatuh. Mungkin seorang manusia sedang mengejar sesuatu yang tidak dapat dicapai, lalu terjatuh kedalam sebuah jurang dan menjerit! Argh! Deruan ambient dengan sedikit bunyi "industrial" ini, serta bunyian seperti seseorang yang memerhatikan anda. Ya! Saya terasa seperti ada sesuatu dibelakang! Kepala saya cepat menangkap elemen-elemen supernatural dengan mengembang apabila ia bertindak balas (hehehe). Bunyian yang harus anda elakkan dikala malam menjelang.

Track kedua yang berjudul Gelita (Dunkelheit - Burzum Cover) adalah saduran dari Burzum? Sebab saya jarang dengar lagu-lagu dari Burzum (lansung tak ada keset ka, CD ka, LP ka) jadi... No Comment! Hahahahaha! Ia mengerikan!!!! 

Dapatkan salinan anda daripada DELUSI jika anda adalah seorang yang terbuka dalam menerima musik! Hahahaha!

Tuesday, October 14, 2014

HOLY TERROR

Betapa sucinya ketakutan ini. Ya! Holy Terror! Sebuah band yang agak "underrated" di Amerika Syarikat. Walaupun mendapat jolokkan underrated, mereka pernah membuat konsert jelajah di Eropah pada masa itu. Dianggotai oleh Kurt Kilfelt (gitaris), Joe Mitchell (drummer), Keith Deen (vokalis), Jeff Matz (bassis) dan Matt Fox (gitaris), mereka memeriahkan lagi scene Thrash Metal di Amerika.

Band yang hebat ini diasakan oleh gitaris lagenda Kurt Kilfelt, bekas gitaris AGENT STEEL. Saya ingin kongsikan sedikit berkenaan band AGENT STEEL. Bukan mengenai biografinya tetapi impak yang telah Agent Steel lakukan. Dari 1 band, lahirlah 2 band yang menjadi sebutan sehingga kini. Juan Garcia (ex-AGENT STEEL gitaris) telah keluar dari AGENT STEEL dan menubuhkan EVILDEAD, band Thrash Metal yang mempunyai pengaruh hardcore yang kuat. Kurt Kilfelt (ex-AGENT STEEL gitaris) telah keluar dari band itu dan menubuhkan HOLY TERROR, band Speed/Thrash Metal dengan pengaruh kuat dari New Wave of British Heavy Metal (NWOBHM). Ingin juga saya nyatakan disini, lirik mereka sangat hebat! SANGAT HEBAT! Lirik mereka LANSUNG TAK CATCHY! Seolah-olah anda membaca sebuah karangan atau sajak. Dan gaya penulisannya SANGAT GENIUS (teringat saya pada band REVENANT). Adakah anda boleh hafal karangan? Keith Deen BOLEH! Serta saya yakin yang nama band ini diilhamkan dari nama tajuk lagu ASASSIN(Germany), dari album "The Upcoming Terror"

Dari satu band Primitif Thrash Metal, lahirlah 2 sub-genre yang berbeza dan memberi impak yang kuat pada scene metal pada masa itu (dan saya yakin, ada band masih lagi mengangkat mereka sebagai idola serta pengaruh kuat dalam musik mereka). Menarik, bukan?

Saya mengenali HOLY TERROR melalui youtube. Ya... melalui laman web video sosial yang banyak menempatkan lagu-lagu metal yang saya sendiri tak habis nak dengar. Selepas tertarik dengan musik bawaan HOLY TERROR, saya nekad untuk memburu rilisan mereka. Ya, dan inilah hasilnya:-

HOLY TERROR
1987 - Terror And Submission
1988 - Mind War

1987 - Terror And Submission

Album pertama dari mereka. Dari segi sound, ia raw dan agak sukar untuk menangkap bunyi drum bass nya. Sesuatu yang saya sangat benci! Ya, band itu METAL jika saya dapat dengar dengan jelas bunyi double-pedal drumnya. Saya headbanging mengikuti rentak drum, bukannya gitar. Hahahahahaha!! Keseluruhan track adalah killer, bukannya filler! Anda bayangkan IRON MAIDEN membawa lagu-lagu mereka dengan laju. Ya!! Mereka mempunyai "bau" yang hampir sama dengan lagenda tersebut. Hanya kelajuan dan solo yang "thrashy" sahaja yang memisahkan mereka. Bagi saya, permainan mereka adalah ORIGINAL dan tak semua orang boleh "masuk kepala" dengan band ini, tetapi yakinlah, anda akan menyukai band ini jika anda dengar musik mereka! (ada yang mengatakan terdapat feel PUNK dalam musik mereka. Hmmm sila dengar untuk anda mengesahkannya)
RECOMMENDED TRACK:-
Semua sekali!!!



1988 - Mind Wars

Album kedua dan terakhir dari mereka. Sound album ini bersih dan kedengaran jelas drum bass/pedal nya. Ya!!! Inilah yang saya tunggu-tunggu!! Kali ini mereka mengurangkan feel NWOBHM dan menguatkan feel Speed/Thrash mereka! Ya!! Semua track adalah killer! Dimulakan dengan track Judas Reward, segala-galanya hancur memusnahkan gegendang telinga anda!! Hahahaha!! Dan anda jangan terkejut bila anda dengar lagu ini:-

dengan lagu ini:-

Hahahahahaha!!! Lagu ni, sama kesnya antara Metallica "The Four Horsemen" dengan Megadeth "The Mechanix" Hahahahahahaha!! Punca? Kedua-dua versi diatas adalah hasil air tangan Kurt Kilfelt sendiri! Hahahahaha!! Baiklah, dalam album ini juga memuatkan track yang berbentuk trilogi iaitu "A Fools Gold/Terminal Humour/Mindwar" yang sangat EPIK! Terus terang, band saya sangat terpengaruh dengan album ini (Mind Wars). Serta, anda jangan ingat hanya TOM ARRAYA sahaja yang boleh "rap" dalam musik Thrash Metal. Hahahaha! Keith Deen punya rap kau belum kenal lagi hahahaha.

Jadi, dengan ini saya menutup "review cikai kulup" saya dengan:- Sila DAPATKAN album ini jika anda berpeluang. Kerana band ini dah tak mampu nak reunion dengan original line-up, RIP Keith Deen (2012)

Sunday, October 5, 2014

Mati Akal


Dah beberapa hari (hampir 3 minggu) saya tidak mampu untuk menulis artikel atau review atau apa-apa yang terlintas di fikiran. Tak tahulah kenapa boleh "blur" macam ni. Mati akal dibuatnya. Tak senang duduk. Seolah-olah ada sesuatu yang tak kena. Jadi, sehingga di lain "post", bai-bai!


Tuesday, September 16, 2014

Belligerent Intent - "Eternity Of Hell And Torment" (Cassette)

Belligerent Intent - Eternity Of Hell And Torment
Cassette, 2014 by Faithcraft Production
83/100 FP0012

Hell, Satan, Darkness, Ancient Evil and everything that curse goodness, kindness and light. Hailed from Australia, BELLIGERENT INTENT spit and vomit all. A fast, brutal and evil product that they ever produce. They have no fear. Curse at everything! I can't say about their guitar works, drumming stroke, what kind of drugs they take to play like that or whatsoever you want to know. If you understand the meaning of Bestial Black/Death Metal, then you should grab it. In vein of Angelcorpse, Vital Remains, Morbid Angel and many more. It sure gives you pain in the ass! Hellyeah!! I like it!! Boom! Crush!! Kebaboooooooooom!!!! Thats all... Hahahaha!

Contact Faithcraft Prods if you want this "hell in the tape"
And why don't you contact directly Belligerent Intent for other stuff that related to them? Haha!

HAIL PONDAN!

Monday, September 15, 2014

Hot Deth/Cast Me In The Fire SPLIT EP (Scarey Records)

First of all, i'm going to confess. I AM A DOWNLOADER MUTHER FUKKER. Yes... But that's what i'm going to tell you guys about. Why?

Okay, now i received a 7" EP split album between BLADE OF THE RIPPER and BIBLE OF THE DEVIL. Now, i know BLADE OF THE RIPPER from Mediafire. Yep, i download their 2nd album "Taste The Blade". Then i figured that album are awesome! I tried to find the CD or Cassette or LP but i failed. But now, i feel a little bit of relief because i found this 7" split. Lucky! But the guilty won't fade easily. Enough fuck with the words, now lets have some review! Hahaha!

Blade Of The Ripper "Cast Me In The Fire"
From this side, BLADE OF THE RIPPER offer us their track "Cast Me In The Fire". You know, this band are old school thrash metal to the bones! Worshiper of VENOM, METALLICA and MEGADETH should add this band releases in their fucking collection. Yes!! A raw meat of punk feel, early VENOM and METALLICA smells crispy! The vocal sounds like Tom Arraya and Cronos!! Oh yeah!! To tell the truth, their previous releases are sounds better than this but, this track have its own charm!

Bible Of The Devil "Hot Deth"

BIBLE OF THE DEVIL deliver us some Raw Heavy Metal, also i sense some punk influence in this track. Not really suit my ears but i enjoy their work!
Some preview of Blade Of The Ripper's track!

Saturday, September 13, 2014

The Death Of Analog Psycho #2 (Faithcraft Prods & Nusantarajim Prods)



 I am late. Yep. Late to review this stuff. A compilation that i always want to buy it. All band inside this tape are crazy! I was told by the boss of Faithcraft that they cannot use the "real" artwork because its too porn, brutal, profane and all negative elements in this fucking bloody world. So, he use this artwork instead of the original. He mentioned that this artwork done by a comic artist that inspired lots of metal band around the world. He give me that hint so i will search for it. Hell no... i am too busy with my works and my personal struggling against all this test that HE made for me. Hahaha! So, maniac! This the the long awaits of compilation that will change your life (maybe)

SIDE CRAFT


1st band from side Craft, Grey Skies Fallen. A Doom/Death Metal band with "End Of My Hope". Great! I like it. Its different from Asphyx, but a little close to Autopsy. Yummy!

2nd band from side Craft, Warmachine. A Black/Death Metal band with "Northern Chaosmaker". Its sounds a little bit weird but, yum! Hahahaha!! Head to the wall!

3rd band from side Craft, Panychida. A Melodic Death Metal band with "Dont Tell Lies To Children". Its so unique! Is that a Chinese traditional instrument that i hear? If it is, hellyeah! Awesome! The whole track reminds me of old Septic Flesh (Revolution D.N.A album)

4th band from side Craft, Heretical. A Black/Speed/Thrash Metal with keyboard put"Lvzifer Demansqve" on the list? Well, you can call it Melodic if you want. Call whatever you want. I like this track! A dark yet energetic track! Reminds me of Norther and Dark Lunacy because they use violin and eerie keyboard and choir (and most band from that place... fuck that outro, its nightmarish!)

5th band from side Craft, Au Revoir. A Hard Rock/Heavy/Thrash Metal band with "Menafi Kematian". Kicking with that cheesey intro and mastubate-able kind of riff hahaha! As i remember this track tribute to that motorclub. Oh i dont remember and i dont care. What i care is i LOVE this track. That vocal effect... sounds like er... Santapan Terakhir... Ops if i finish this sentence, i probably found dead. Hahahaha!

6th band from side Craft, Naraka. A Technical Brutal Death Metal with track "Great Karma For The Maleficence". Blasting all the way and anything in its path were destroyed. Hellyeargh! You can compared their music with Nile, Devourment, Sufforcation and many more. Actually its not my cup of tea but to all who worship this kind of music, yep... you will understand and grab this shit!

7th band from side Craft, High Voltage. A Technical Brutal Death Metal with "Indonesia Centralist Terrorist". Speed kills.... if you guys like Indonesian Death Metal, this is the answer!

8th band from side Craft, Sial. A Ambient/Black/Doom Metal band with "Busuk Hati" as their triump card. Hellyeah! Horror! Sorrow! Terror! Despair! Malevolent! A dragging-your-face-on-the-road kind of music. Slow, heavy and spooky! Remember Beherit? Yep... thats the kind of feeling by listening to it. My favorite track.

9th band from side Craft, Psychotic Sufferance. A Noise/Grindcore band with " Penindasan Berlesen". A torture to your ear. Raw and fast. Kill so fast! Fuck! Fuck! Listen to it makes you wanna kill your YB. Huahaha!

SIDE RAJIM




1st band from side Rajim, Shambles. A Raw Doom/Death Metal with "Rosarium" as their champion for this compilation. They play this genre... Yep... My Favorite! Reminds me of old Asphyx, Winter, Incantation and Disembowelment (Australia). Great band! But too much rawness, i cant hear drum bass clearly. That kill the mood. Oh my... Well, its a great track!

2nd band band from side Rajim, Purge The Arbitrator. A Brutal/Technical Death Metal with "Disengaged Thy Fear". Great song!! Reminds me of Autopsy, Suffocation, Immolation, Deicide and many more! I like it! Yum! Yum! Yum!

3rd band from side Rajim, Neftaraka. A Raw/Depressive Black Metal with "Lustk" as their "blade for this murder case". Raw and fast!! This band play it perfectly. Even its raw, i still can hear drum part clearly. Yeah. I like this track! Long Live Neftaraka, Mekeme Beh! Hahaha!

4th band from side Rajim, Cultristic. A Death Metal band with "Crusher" as their weapon of mass destruction! What can i say about this band? Deicide conceive Morbid Angel and thus! Cultristic were born! Heavily influenced by "Covenant" album. Yep... i smell "God Of Emptiness" here!!! Hahahaha!

5th band from side Rajim, Goatlusting Chaos. A Black/Death Metal band with their unholy grail "Thy Soul For Iblyssii. As intro, taste the spit from them. How rude. Yep, no nice guys here. Hahahaha! A true worshiper of Sarcofago, Impiety, Behemoth and many more. Worth to listen. Yum! Yum! Yum!!

6th band from side Rajim, Kolbenfaust. A Death/Grindcore band with "Tomb Of The Lost Disciple". Yep... i a little bit confused with their genre. Death Metal or Grindcore? I hear a breakdown part. I sense Morbid Angel here. And some Sepultura feel in this track. Well, ignore the genre, keep the head banging like hell because I LIKE THIS!! This band reminds me of Keruntuk, a Death Metal from Sarawak! Hellyeah!!

7th band from side Rajim, Infernal Execrator. A Black/Death Metal band with their "Singatheos Regimentum Mastema" as a dick to fuck any woman's hole. Fast! Filthy! Yep... If you like Angelcorpse, Revenge, Impiety, this band need your attention. Yep.

8th band from side Rajim, Purgation. A Death Metal band with "Uncanny Obsession". Raw! This band reminds me of Sinister, Cannibal Coprse, a little bit of Immolation. Yeah, i like it!!

Thats all about this compilation. Its a must! Buy it! Or you will regret later!
Contact Raimi Barbarossa or Faithcraft Prods. Its cheap! If you saved your cigarette budget for 2 days, it will enough! Hahahahaha!

This is my WHOLE PACKAGE!

Friday, September 12, 2014

DELUSI/SIAL/AHMAD RAIMI - Pengukir Nada Dari Makam (Promo Split)

DELUSI/SIAL/AHMAD RAIMI

Ambient. What do you know about it? How you digest that kind of music? What do you think about it? A dragging face of sorrow, wept with tears and full of hidden message. Not heavy at all but viciously ripping our soul. 3 band/musician from Malaysia experimenting with this kind of genre. Not metal at all. Just AMBIENT! Horror and Terror, Tears and Sadness, Depression and Tension. This kind of elements fired up this 3 soul to create another darkness in music.

Lara by Delusi are the 1st track entering my ears. A great sound using keyboards, sound effect then plays with software. Thats what i thought. Yeah. Its sound so sad and creepy. Cold to your ears, mind and soul. The ice of music. Its like winter season. That kind of feel. Yep, i love it!

Penantian Sudah Berakhir by Sial, the 2nd track starts with guitar. Yep... guitar. Sial, actually are a band that plays with Raw Black Metal. And this track are available in their split album with Nicrotek from Indonesia title "Kebahagian Selepas Mati". Creepy sad with whispering vocal and that sound of breathe. So sad, very sad. Great audioassault!! I love it!

Aku Rindu Kematian by Ahmad Raimi, the 3rd and last track. Using drums, cymbals, keyboard and some sound effect. Its so depressive! Stress in this audioassault are formed after you listen to it. Singing like that, wishing for death, welcoming death. He want to die now (someone please kill him hahaha!). Oh yeah... I love it!

If you ask me, i too have a ambient project, only for myself. Just using cheap software downloaded from free website, making all sound with my mouth then edit it in that cheap software. Firstly i used it as intro/midtro/outro on Deathrash Metal band (no need to mention, its unworthy) and now It become addictive! But next time, i'm gonna learn how to do-it-right and properly. Yep... i know i am cheapstake and i suck! Haha!
video
I recommend this split promo. It cost RM10.00 (its only for postage, since its promo means its free) and its limited to 21 copy only!! I got mine, 03/21. Haha!

Contact Faithcraft Prods on Facebook or Faithcraft Prods Blogspot.

Thursday, September 11, 2014

DAARCHLEA - SUNS

DAARCHLEA - SUNS

I already heard about this band around 2009 on popular social network MySpace (at that time). At that time they played dark/gothic metal with great influence from Cradle Of Filth. Hailed from Cheras, Kuala Lumpur this band still alive and now you guys see that i'm writing about their 1st album. Okay, i bought this album by sending email to them. Wow! they use ENGLISH and its sounds like a "pak cik korporat konglomerat" something like that! Haha! Professional!! 


I heard the promo video from YOUTUBE and i was hooked by their latest music. Its improved so much! No more (at least) gothic, its Death Metal!! But... in this album, the promo track on YOUTUBE "The Great Extinction" are little different to compared with in this CD. Okay, the vocal are variety. Just like rojak, so many kind of style. Yes, i respect Daarchlea vocalist, from black metal-ish kind of vocal to grindcore-ish kind of vocal. And dont forget the backup vocal too. Its AWESOME. The guitar tune are so heavy and melodic. Superb! The drumming are most likely Vital Remains, Revenant (i must agree with this!) and Morbid Angel if you want me to compared with. Insane! Keyboard are not too overwhelming, a great uses to create a dark yet harmony atmosphere. Seriously, when i heard it for the first time, SNAP! TICK! i thinking of SEPTICFLESH. Yes! I think there's many band out there try to blend this kind of music. If you like Obtenebris, Chthonic, Septicflesh, this is the album you need to hear! On track "Ascend To Arasy" you can hear clearly the sound of kompang! And that track is also a "kin" to their previous song (in their LIVE PROMO releases) called "Seeping Dher Blod From Herr" Oh my goat, its so epic! So delicious! I keep the track running many times before its arrived at the "The Great Extinction". To put it in one word; its Symphonic Progressive Melodic Black Death Metal, ALL TRACK ARE KILLER, NOT FILLER. I am simply fall in love for this album. Daarchlea try to find their own style and trying to reach the originality of Daarchlea. They almost reach it. Great! Awesome!

I really recommended you guys out there, BUY THIS ALBUM! BUY IT! BUY IT! Its the best! 
Contact them at Daarchlea Official or send them email at daarchleastore@gmail.com

Tuesday, September 2, 2014

Besi! Besi! Besi!



Musik yang keras ini sebenarnya yang telah mencari dan menjumpai saya. Daripada sesi jamming suka-suka kepada hari ini dimana saya masih lagi mendengarnya tanpa rasa bosan. Menukarkan diri saya yang menikmati musik metal seorang diri kepada menikmatinya bersama rakan-rakan. Menukarkan diri saya yang hanya mendengar melalui download kepada memburu setiap format yang pernah dihasilkan untuk sesuatu band.

Menjadi "METALHEAD" telah menukarkan diri saya daripada menerima dan membenci secara total dan membuta tuli kepada diri saya yang senantiasa mengkaji sesuatu. Saya kaji setiap bait lirik lagu, kepada motif pembuatan lagu tersebut. Jika berlawanan dengan iman serta kepercayaan saya, saya tolak terus. Daripada hanya terperangkap didalam musik Eastern Black Metal bawaan As-Sahar, kini saya mampu menikmati kegilaan musik Brutal Death Metal dan kesuraman musik Ambient.

Saya pun tidak tahu, bagaimana musik keras, kasar dan "dibenci" oleh masyarakat sekeliling ini telah merubah diri saya yang saya anggap "lebih baik daripada diri yang terdahulu". Dulunya, musik ini digembar-gemburkan dengan segala macam cerita yang lansung tidak enak. Segala yang negatif, semuanya ditundingkan kepada musik metal yang keras ini. Bila saya berada di alamnya, barulah saya tahu. Barulah mata saya terbuka. Sebenarnya, tak lah jahat mana pun.

Saya bukanlah metalhead dari zaman 1990-an. Bukan! Saya dari zaman 2000-an! Hahaha! Dimana pernah saya terbaca status di FB daripada seorang metalhead ini yang berbunyi "Jika kau mula terjebak dengan "Black Metal" selepas isu Mastika, kau memang POSER". Saya masa tu tidak faham dengan apa itu poser sebenarnya. Mengapa boleh ada label-melabel seseorang itu TRUE atau POSER/PLASTIC? Lantak lah!

Hahahaha! Perenggan diatas tu hanyalah sedikit coretan merepek dari hingusan macam saya.



Jika diteliti didalam video diatas, maka saya membuat satu rumusan. Dimana mereka-mereka ini naik dan dipandang tinggi dimata dunia hanya kerana bermain musik ekstrim. Benar. Mereka menongak arus, mereka menjadi "diri" mereka sendiri tanpa meniru 100% daripada orang lain. Mereka menjadi LAIN DARI YANG LAIN. Mereka menjadi kreatif dan sangat produktif serta bersemangat tanpa mengalah dalam usaha mereka demi band mereka, demi musik mereka dan demi IDEA mereka. Itu adalah PALING TEPAT. Dibenci oleh masyarakat pada ketika itu, dicemuh malah dijadikan bahan jenaka tetapi kini mereka berdiri teguh! Mereka tidak terikat dengan mana-mana peraturan dan menambah sedikit perisa artistik dalam musik mereka dan mereka menjadi ikutan ramai. Kini masyarakat tidak mampu menyekat mereka lagi. Mereka telah berjaya. Ya, kata kunci utama mereka adalah TIDAK MENGALAH, BERANI DENGAN IDEA BARU dan KREATIF. Teliti betul-betul bahagian "Napalm Death" dan "Celtic Frost". Bagaimana Celtic Frost dari sebuah tempat yang begitu asing dan "obscured" kini dapat dilihat dengan jelas dan terang. Lihat mereka dan jadikan inspirasi bukan sahaja dalam musik metal aja. Luaskan persepktif kita dan gunakan ia didalam segala bentuk usaha kearah membaikkan diri kita.

Masyarakat melihat kita dengan mata yang sangat menyakitkan hati kita. Bila ditenung semula, mereka akan berpaling. Seolah-olah kita ni kotor, tiada agama, tiada budaya, ganas, bodoh, "a failure product" dan pelbagai lagi kata-kata serta tanggapan yang negatif. Tak mengapalah... Bukannya boleh dibawa mati...

Friday, August 29, 2014

Bekam/Cupping/Hijama

Saya juga berbekam

Perubatan bekam atau cupping dikatakan berasal dari China (1000 Before Christ B.C), Mesir (1550 B.C) dan Greek. Di negeri-negeri Arab pula, ia dipanggil Hijama (bermaksud "sedut")

Ada beberapa Hadith yang dinyatakan tentang kebaikkan berbekam ini. Saya malas nak tulis, maka saya "copy-paste" dari sebuah blog Rawatan Bekam Dan Urut,



  1. Dari Anas bin Malik r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda;"Kalian harus berbekam dan menggunakan al-qushtul bahri" (Diriwayatkan oleh Imam bukhari, Muslim dan Ahmad)
  2. Dari Ibnu 'Umar r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda;"Sesungguhnya sebaik-baik sarana yang kalian gunakan untuk berubat adalah bekam, al-kist dan syuniz" (lihat Kasyful Astaar 'an Zawaaa-idil Bazaar)
  3. Rasulullah s.a.w. bersabda:"Sesungguhnya dengan berbekam itu terdapat kesembuhan."(Lihat Mukhtashar Muslim, Shahiihul Jaami' dan Silsilah al-Ahaadiits ash-Shahiihah)
  4. Dari Ibnu 'Umar r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:"Jika ada suatu kesembuhan pada perubatan kalian maka pengubatan itu terdapat pada hirisan alat bekam atau dengan meminum madu"(Lihat Kasyful Astaar 'an Zawaa-idil Bazzar)
  5. Dari 'Uqbah bin 'Amir, Rasulullah s.a.w. bersabda:"Ada tiga hal yang jika pada sesuatu ada kesembuhan, maka kesembuhan itu terdapat pada hirisan alat bekam atau meminum madu atau dengan membakar di tempat yang sakit. Dan aku membenci pembakaran"(Riwayat Imam Ahmad)
  6. Dari Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:"Barang siapa yang berbekam pada hari ke 17, 19 dan 21 (Kalender Hijrah), maka ia akan sembuh dari segala penyakit"(Lihat Shahih Sunan Abi Dawud)

Rasulullah pernah berbekam. Maka, jika kita berbekam kita telah menghidupkan sunnah Rasulullah S.A.W. Saya dahulunya mempunyai masalah migrain dan rasa sakit-sakit dikawasan bahu, pinggang, peha, lutut dan kaki. Setelah berbekam, alhamdulillah saya semakin pulih dan kini adalah jarang atau "kadang-kadang" saya mendapat sakit dibahagian tersebut. Benar! Menurut tukang bekam saya ni Aura Bekam Nusajaya Johor kebanyakkan pesakit gout, migrain dan darah tinggi memberikan komen yang positif dan mereka berasa lega dengan berbekam. Alhamdulillah. Kini, setiap 2-3 bulan sekali saya akan hubungi dia dan bekam.

TIPS PENTING:- Anda kena ingat. Ada 2 jenis bekam. BEKAM dan ASAL BEKAM. Maksud "ASAL BEKAM" ini adalah asalkan bekam, keluar darah jadilah dan TIDAK PEDULI pada point-point penting bekam kerana menurut tukang bekam ini, ia hampir serupa dengan akupuntur dan ada tempat/point yang tertentu sahaja yang perlu dibekam. Minta dia tunjukkan sijil Khidmat Bekam dia. Dia pergi kursus bekam atau tidak. Pastikan anda siasat dahulu dan PALING PENTING, anda kena/wajib TANYA HARGA RM per-CUP! Kalau dia tak jawab atau terlalu mahal, maka jangan hiraukan dia.

Jom, saya kongsikan gambar-gambar bekam saya. Hehehe, sesiapa yang mabuk darah, sila larikan diri anda hehehe!







Sekitar JB-Kota Tinggi, silalah hubungi Aura Bekam Nusajaya Johor