Sunday, March 12, 2017

Hidden Silence - Black-Hearted Spiritual (2008)


Malaysia tak pernah ketandusan band yang berkualiti. Teringat lagi ketika aku melangkah masuk ke kedai Uncle di Cambell Kompleks. Aku tanya dia, "Uncle, any recommendation?". Orang tua tu ambil CD yang bewarna merah. "Ini band manyak best, boy. Dia main melodic death metal". Aku pun, "Ok Uncle, you kasi pusing satu kali." Tak banyak cakap orang tua tu, terus kasi pusing. Track 1 "Night Of Living Terror" memukau aku. Tak banyak cakap, aku beli terus.


Balik Kuala Lipis, aku rip masuk dalam laptop aku dan menjadi playlist harian. Kagum giler aku dengan band ni hahaha! Bukan nak puji melangit tapi memang layak dapat pujian.

Musik yang catchy, riff yang berkerak pada masa yang sama lembut dan bermelodi. Aku tak pandai nak kaji riff dia apa semua tu tapi feel dia ada gaya black metal sikit. Susunan/arrangement lagu dia boleh saya rumuskan seperti band lagenda Bolt Thrower, Dissection, Asphyx dan banyak lagi. Penggunaan double bass dia memang banyak. Pergh! Sedap sial! Vokal yang garau basah begitu memang best. Suasana yang rancak dalam setiap lagu tetapi banyak emosi dan kesuraman. Serius! Penggunaan keyboard menaikkan atmosfera album ni. Sedap beb. SERIUS! Solo dia lemak-lemak NWOBHM peeeeeeeehhhhhhhhh!

Dengarkan lagu "NECROMENICIDE" yang catchy dan mesra pelanggan. Kemudian disusuli dengan lagu BLOOD WORLD yang sangat stress. Bermula dengan intro ribut petir, gitar masuk dengan perlahan dan, meleleh air liur keputihan mata dengan nikmat... Dulu aku tak berapa sangat masuk dengan track ni, tapi lepas aku menjumpai genre Death/Doom Metal, track ini adalah GLORIOUS! Masuk part pertengahan lagu ni peeeehhhhh!!! Jantung aku seolah-olah berhenti 1 saat. Dia punya rasa tu sakit! Ada juga riff yang mirip "The Phantom Of The Opera" ala yang Nightwish tu laaa hihi. Masuk part riff ala2 dari Norway tu, kena plak dengan blastbeat, pastu repeat dengan double bass, pastu senyap, pastu masuk riff berantu argh!!! babi la wei!!!!

"DESPERATE DOG" punya intro ala-ala Fear Of The Dark gitu. Heh, memang NWOBHM wa cakap sama luuuuu hahaha! Masuk pulak ke CAST AWAY, intro yang sedih instrumental ala-ala Amuk gitu hahahaha!!! Kemudian "FINAL DESTINATION" mula masuk. Seeeedaaaaaappppp.... aku dah menyandar kat kerusi. Macam kena "sleep paralyze" je hahaha. Track terakhir adalah track yang paling hebat dalam album ni, "BLACK-HEARTED SPIRITUAL". Track ini menjadi ibu pada semua track dalam album ini. Intronya sangat gelap! Macam ko main game "Devil's Crush" tengah-tengah" malam tetiba gadis reptilia buka mata dan senyum kat ko. Celaka! Permulaan yang perlahan, kemudian sederhana laju daaaaaaaannnnnnn bila drum berhenti seketika, bila gitar mengambil alih sebelum blast-beat, PERGH! Epik sial... pastu riff kekal dan drum masuk double bass pargh!!!!!!!  Kelajuan yang thrashy! Pastu masuk keyboard dan aku hanya mampu menjerit sing-a-long INFERIOOOORRRRR DEVOTEEEEESSSSSTTT!!!!!!! Pastu masuk part chorus aku pon follow BLIND ANGEL FROZE MY SOUUUULLLL!!!!! SILENCE AND GRIEVE ILLUSION IN THE NIGHT!!!! BLACK HEARTED SPIRITUAAAAALLL!!!! DESCENDANT IN SINS AS DARKNESS IN MY HEART gitaaaaarrrr soloooooooooooo!!!!!! Part last dia menjerit THE BLACK HEARTED SPIRITUALLLLL diikuti musik organ/keyboard sambil vokalis menjerit jerit. babi babi babi babi babi babi babi babi sedaaaaaaaaaaaaaapppppppppppppppp!!!!!!!!!!


Huh... huh... huh... huh... mengesat air liur tak tertahan lazatnya...


Sebenarnya, aku tulis ni sebab Hidden Silence akan membuat persembahan di The Rockin Studio, Masai dibawah gigs VILLAGE OF THE ZOMBIE VOL 3. Dulu mereka ada perform di gigs Kulaifornia tapi aku tak dapat tengok sebab dah lewat sangat dan esok nak kerja jibake. Aku naik motor dari Kota Tinggi kot... Kulai... Jauh tuuuuu!

Pakat-pakat datang nooooo! Tak nak datang sudah, nama mu bedah, anak mu dollah, tetekmu sebelah.

P/S: aku memang senang meresap sebarang lagu/movie/drama dan orang kata aku over-reacted bila aku dah "dirasuk" oleh sesuatu yang aku suka. Yup. Memang pon. Nak kutuk? Nak hina? Nak caci? Nak jelek? Nak meluat? Heh... ketiak aku takkan hitam la kalau korang tak suka pon. pakiu!

1 comment:

  1. Huishh kau ada mention pasal Bolt Thrower.. kena cari nie,,

    ReplyDelete